Unofficial site

Andželina popularnija od Cece među tinejdžerima

Među srednjoškolcima u Srbiji najpopularnije su estradne ličnosti, pokazalo je istraživanje Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Među 20 najpopularnijih na prvom mestu je američka glumica Andželina Žoli, slede pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, teniserka Ana Ivanović i njen kolega Novak Đoković.

Ceca vs. Andzelina

Posle estradnih ličnosti, najpopularniji su sportisti, koji su idoli za trećinu ispitanih učenika, pa političari, dok su naučnici i umetnici među najmanje popularnim osobama kod mladih. Od političara, među 20 najpopularnijih jedino se našlo ime Zorana Đinđića, uz objašnjenje da je bio uspešan političar, da je vodio Srbiju pravim putem i bio pametan i obrazovan.

Učenici se dive idolima zbog uspeha u profesiji kojom se bave (dobar fudbaler, odlična pevačica), ali i zbog slave i bogatstva. Treći po zastupljenosti su razlozi vezani za fizički izgled idola (lepota, snaga, imidž), a mladi se dive i upornosti, borbenosti, marljivosti i pronicljivosti svojih idola.

Posle Andželine i Cece, kod tinejdžera su veoma popularni i fudbaleri Ronaldinjo, Ronaldo i Tjeri Anri, zatim spisateljka Isidora Bjelica, američka glumica Džesika Alba i pevačica Rijana.

Tek poneki učenik naveo je da njegov idol pripada elitnoj kulturi, naučnicima ili umetnicima. Trećina ispitanika nema idole ni iz privatnog, niti iz javnog života.

Kada je reč ličnostima iz privatnog života na koje se srednjoškolci ugledaju, roditelji su neprikosnoveni, a kao razlozi se ističu njihova dobrota i plemenitost, podrška, razumevanje i ljubav koju pružaju, te požrtvovanost. Gotovo trećina ispitanika navela je kao uzor majku, dok se očevima divi nešto manje učenika.

Istraživanje je uradjeno na inicijativu Ministarstva omladine i sporta, u okviru projekta „Svakodnevica mladih u Srbiji“. Obuhvata period zaključno sa 2008. godinom, a objavljeno je u zborniku Instituta za pedagoška istraživanja. U istraživanju je učestvovalo 2.426 učenika iz 26 gimnazija i stručnih škola.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Cecina biografija

Ceca

Saznajte sve o Svetlani Ražnatović Ceci. Čitaj dalje »

Ceca